VERLIES EN ROUW

"VERDRIET IS DE KEERZIJDE VAN LIEFDE"

 

Als we aan verlies denken, dan denken we veelal aan een overlijden. Maar ook echtscheiding, baanverlies, een gedwongen verhuizing of een chronische ziekte kan net zo ingrijpend zijn. Het gaat allemaal gepaard met dezelfde emoties en is in feite een rouwproces. Verlies omdat de kinderen het huis uit gaan, verlies van schoonheid en ga zo maar door. Afscheid nemen hoort bij het leven en elk mens reageert op zijn eigen unieke wijze. De impact van een verlies kan iemand tot in zijn kern raken en nog lang invloed hebben op zijn of haar zelfbeeld, gedrag en wereldbeeld.

TABOE
Onze maatschappij lijkt de laatste jaren steeds minder in staat om op een normale manier met afscheid en verlies om te gaan. In tijden van verlies is er vaak weinig begrip door de omgeving. Er is weinig ruimte voor het verwerken van een overlijden of een andere vorm van verlies. We moeten niet te lang stilstaan, zeuren, vooral gelukkig zijn en genieten. Verlies hoort echter bij het leven.

INDIVIDUELE PSYCHOSOCIALE HULP
De individuele pschosociale hulp bestaat uit het voeren van gesprekken over de dingen waar u mee zit. U verwerft op deze manier inzicht in uw eigen proces en leert herkennen en aangeven wat u nodig heeft. Ook krijgt u hulp en tips hoe u de draad weer op kunt pakken.
Naast psychische hulp, kunt u, mocht u dit willen, als ondersteuning alternatieve toepassingen krijgen die verlichting of ondersteuning bieden bij klachten als gevolg van stressreacties. Denk bijvoorbeeld aan slecht slapen, een kort lontje, niet kunnen ontspannen en angstig zijn. Soms kunnen deze klachten met natuurlijke en eenvoudige middelen worden verminderd. De combinatie van inzicht en therapeutisch toepassingen gericht op traumaheling maakt dit traject van rouw- en verlies uniek en waardevol.

VERLIESBEGELEIDING VOOR PROFESSIONALS
Naast een individuele hulp is het ook mogelijk een training aan te vragen voor een dagdeel of meerdere dagdelen verliesbegeleiding voor professionals. Informeer naar de mogelijkheden.

"ER IS GEEN GOEDE OF FOUTE MANIER VAN ROUWEN"